Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικες εταιριες στον κόσμο τότε μπορείτε να διαβάσετε τις πιο έγκυρες αξιολογήσεις για εταιριες στοιχηματων με πολλές πληροφορίες για υπηρεσίες και τα στοιχηματικά μπόνους εγγραφής που δίνουν. Δείτε τη σελίδα και συλλέξτε τις δυνατές γνώσεις για να επιβιώσετε στο χώρο του διαδικτυακού παιχνιδιού.














ΤΟ ΝΕΟ «ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
του
Προκόπη Παυλόπουλου
Βουλευτή, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών

δημοσιεύθηκε την 16/4/2011 στο NEWSCODE.GR

Τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα, Παρασκευή 15/4/2011, η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου παραπέμπουν ευθέως στο πασίγνωστο θεατρικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε». Τόσο το ιστορικό της διαμόρφωσης των μέτρων αυτών όσο και το περιεχόμενό τους αποδεικνύει πως η ανωτέρω διαπίστωση ουδόλως απέχει από την πραγματικότητα.

I.               Ως προς το ιστορικό αξίζει να επισημανθεί ότι η Κυβέρνηση «ανακάλυψε» την ανάγκη λήψης των μέτρων αυτών μόλις πριν δύο μήνες, αρχές Φεβρουαρίου του 2011, αφού προηγουμένως η Τρόικα τις είχε προαναγγείλει!  Απτή απόδειξη της κυβερνητικής προχειρότητας και έλλειψης ετοιμότητας αποτελεί και το γεγονός ότι στον Προϋπολογισμό του 2011 δεν υπήρχε ίχνος ως προς την προοπτική υιοθέτησης ενός τέτοιου πακέτου μέτρων.  Ποια, λοιπόν, σοβαρότητα μπορεί να εμπνεύσει η κυβερνητική αυτή «πρωτοβουλία», όσον αφορά τη λήψη τόσο σοβαρών και τόσο μακροπρόθεσμων μέτρων, με τεράστια σημασία για τη χειμαζόμενη οικονομία μας, τα οποία «σχεδιάσθηκαν» εντός διμήνου;  Τέτοιοι αυτοσχεδιασμοί καταδεικνύουν απλώς την επικίνδυνη αμηχανία της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, η οποία φαίνεται να πελαγοδρομεί, μέσα στην κορύφωση μάλιστα της πρωτόγνωρης κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην οποία, με δική της αποκλειστικώς ευθύνη, έχει οδηγήσει τον Τόπο.

II.            Ως προς το περιεχόμενό τους θα σταθώ μόνο σε δύο, όμως άκρως αντιπροσωπευτικά, στοιχεία της παθογένειας των μέτρων που εξαγγέλθηκαν, τα οποία άλλωστε αποδεικνύουν ότι είναι θνησιγενή.

Α.       Το πρώτο στοιχείο αφορά την παροιμιώδη αοριστία τους.  «Μια πολιτική έτσι, χωρίς πρόγραμμα», για να παραφράσω τον αλήστου μνήμης τίτλο της εκπομπής της αείμνηστης Μαρίας Ρεζάν.  Ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο των πολιτικών που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων, οι οποίοι τίθενται.  Ούτε καν οι κατά περίπτωση αρμόδιοι Υπουργοί, όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις τους μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο.  Αιφνιδιασμένοι, πολλοί απ’ αυτούς αρκέστηκαν να δηλώσουν πως δεν μπορούν, κατ’ αποτέλεσμα, ν’ αναλάβουν το βάρος εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία δεν γνώριζαν πριν περάσουν το κατώφλι της αίθουσας του Υπουργικού Συμβουλίου!

Β.       Το δεύτερο στοιχείο αφορά την αναποτελεσματικότητα των μέτρων, δεδομένη εκ προοιμίου.  Δύο παραδείγματα, και μόνον, αρκούν.

1.       Ως προς τις θρυλούμενες αποκρατικοποιήσεις (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ –αλήθεια δεν θα τον επαναποκρατικοποιήσει το ΠΑΣΟΚ, όπως υποσχόταν προεκλογικώς- ΕΥΔΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) ευλόγως τίθεται το τριπλό ερώτημα: Αλήθεια, με ποια ταχύτητα θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις αυτές, από τη στιγμή που πρέπει να τηρηθούν απαρεγκλίτως η νομιμότητα και η διαφάνεια;  Και τι θα εισπράξει η Κυβέρνηση, όταν οι μετοχές των υπό αποκρατικοποίηση εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ, λόγω της οικονομικής κρίσης;  Και ποιος Υπουργός θα βάλει την υπογραφή του, μέσα σε τέτοιο περιβάλλον αποκρατικοποιήσεων, δίχως να υπολογίσει τη διαφορά μεταξύ πραγματικής και χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών τους, όταν επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη του εγκλήματος της απιστίας;

2.       Ως προς την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας –την οποία πρώτος πρότεινε στο Ζάππειο τον Ιούλιο του 2010, με τρόπο σύμφωνο με το Σύνταγμα και μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαράς- η κυβερνητική αμηχανία και προχειρότητα χτυπάει, κυριολεκτικώς, «κόκκινο».  Έφθασε στο σημείο η Κυβέρνηση να διαρρεύσει πως σκέπτεται να επαναφέρει, σε αντικατάσταση της ισχύουσας νομοθεσίας περί μακροχρονίων μισθώσεων, το θεσμό του εμπράγματου δικαιώματος της «επιφάνειας», το οποίο έχει καταργηθεί, ως άκρως αναχρονιστικό υπόλειμμα της τουρκοκρατίας και επιβαρυντικό της ιδιοκτησίας, από τους συντάκτες του Αστικού μας Κώδικα ήδη μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!  Και όλα αυτά προφανώς για να συγκαλύψει πως πίσω από την «επιφάνεια» κρύβεται το δρομολογούμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας το οποίο, φυσικά, δεν τολμούν να ομολογήσουν.

          Συμπερασματικώς και με απλά λόγια:  Το νέο «πακέτο μέτρων» της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, προκλητικώς και δραματικώς πρόχειρο και αόριστο , είναι προφανώς ανεφάρμοστο.  Και μόνο το γεγονός πως μόλις εξαγγέλθηκε εκτοξεύθηκαν τα spreads και τα cds και έπεσε το Χρηματιστήριο το επιβεβαιώνει.  Με τα χαρακτηριστικά αυτά αφενός θα οδηγήσει την οικονομία σε βαθύτερη και, γι’ αυτό, ακόμη ποιο επικίνδυνη ύφεση.  Το χειρότερο όμως είναι πως στο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό της ανευθυνότητας της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου «οι συνήθεις ύποπτοι»: Δηλαδή ιδίως οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Πότε, επιτέλους, θ’ αντιληφθούν οι κυβερνώντες ότι οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, τον Τόπο στην κοινωνική έκρηξη;  Τα δείγματα που υπάρχουν, τόσο ορατά και τόσο αντιπροσωπευτικά, δεν αρκούν για να τους πείσουν;  Ή μαζί με την σοβαρότητά τους έχουν χάσει και το τελευταίο ίχνος πολιτικής υπευθυνότητας και επαφής με την πραγματικότητα;

http://www.newscode.gr/politikh/story/arthro-toy-pr-paylopoyloy-sto-newscode-gia-to-neo-paketo-metrwn-ths-kybernh