Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικες εταιριες στον κόσμο τότε μπορείτε να διαβάσετε τις πιο έγκυρες αξιολογήσεις για εταιριες στοιχηματων με πολλές πληροφορίες για υπηρεσίες και τα στοιχηματικά μπόνους εγγραφής που δίνουν. Δείτε τη σελίδα και συλλέξτε τις δυνατές γνώσεις για να επιβιώσετε στο χώρο του διαδικτυακού παιχνιδιού.














Ομιλίες σε συνέδρια & εκδηλώσεις

Σημεία ομιλίας
του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας,
Καθηγητή της Νομικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Αθηνών
κ. Προκόπη Παυλόπουλου
κατά την εκδήλωση του ΕΒΕΑ με θέμα:
«Ρευστότητα-Ομόλογα & Επιπτώσεις στις Εταιρείες Ιατροτεχνολογικών Ειδών και Φαρμάκων»

 Δευτέρα, 9-4-2012

Η περίπτωση φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία κατέστησαν κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου διεπόμενων από το ελληνικό δίκαιο, αποκλειστικώς και μόνον επειδή εξοφλήθηκαν μέσω αυτών στο πλαίσιο εκτέλεσης αμφοτεροβαρούς σύμβασης που είχαν συνάψει με το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ, διαφοροποιείται, ενόψει του «κουρέματος» των ως άνω ομολόγων κατά τη διαδικασία του PSI, από την περίπτωση φυσικών ή νομικών προσώπων τα οποία αγόρασαν, από την πρωτογενή αγορά, αντίστοιχα ομόλογα.  Διευκρινίζω βεβαίως ότι και στις δύο περιπτώσεις τίθεται ζήτημα δικαστικής προστασίας για την αποκατάσταση της ζημίας την οποία υπέστησαν, χωρίς δική τους ευθύνη, οι ομολογιούχοι.  Εκείνο λοιπόν που διαφοροποιείται κατά περίπτωση είναι η νομική θεμελίωση της αποκατάστασης της ζημίας.  Ειδικότερα:

I.      Η προαναφερόμενη διαφοροποίηση οφείλεται στο ότι στη μεν περίπτωση των ομολογιούχων που αγόρασαν ομόλογα από τη πρωτογενή αγορά το «κούρεμα» πλήττει ευθέως την ιδιότυπη δανειακή σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και ομολογιούχου.  Άρα το «κούρεμα» των ομολόγων εμπίπτει, γενικώς, στο πεδίο ερμηνείας των διατάξεων που διέπουν την εκτέλεση της προαναφερόμενης δανειακής σύμβασης, όπως είναι, εκτός από τις ειδικότερες διατάξεις,  π.χ. και οι διατάξεις των άρθρων 382 ΑΚ, περί «αδυναμίας πληρωμής από υπαιτιότητα του ίδιου» και 388 ΑΚ, ως προς την «απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών».  Όλως αντιθέτως, στην περίπτωση ομολογιούχων, οι οποίοι απέκτησαν τους σχετικούς τίτλους στο πλαίσιο εκτέλεσης άλλης αμφοτεροβαρούς σύμβασης μεταξύ αυτών και του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ, ήτοι εμμέσως, το «κούρεμα» των ομολόγων τους, μέσω της διαδικασίας του PSI, συνιστά μονομερή επέμβαση στο συμβατικό δεσμό.  Και μάλιστα δια της νομοθετικής οδού, αφού η διαδικασία του PSI  καθιερώθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4050/2012.

hello: 9-4-2012 Σημεία ομιλίας του κ. Π. Παυλόπουλου κατά την εκδήλωση του ΕΒΕΑ με θέμα: "Ρευστότητα-Ομόλογα & Επιπτώσεις στις Εταιρείες Ιατροτεχνολογικών Ειδών και Φαρμάκων"

 

Η ΝΟΜΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ
Προκόπη Παυλόπουλου
Βουλευτή, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υπουργού
στην εκδήλωση της "Ηλιαίας" την 25η Οκτωβρίου 2011 στη Στοά του Βιβλίου για
τα 25 χρόνια από το θάνατο του Παναγιώτη Κανελλόπουλου

         Ευχαριστώ, πραγματικά, τον κ. Κύρκο, τη Συντακτική Επιτροπή της «ΗΛΙΑΙΑΣ», την κα Γιούλα Ζώνα, τον κ. Πάρι Τακόπουλο, οι οποίοι μου κάνουν την τιμή -γιατί είναι μεγάλη τιμή για μένα- ν’ απευθύνομαι στους ανθρώπους που συντηρούν άσβεστη τη μνήμη του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, προκειμένου να πω λίγα λόγια για ένα κομμάτι του έργου του, μικρό και σχετικά άγνωστο. Εκείνο που αφορά την νομική σκέψη του.

          Πριν απ’ αυτό, όμως, επιτρέψατέ μου να τονίσω ότι έχει περάσει ένα τέταρτο του αιώνα από τότε που έφυγε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Οι νωπές μνήμες, για εκείνους που τον γνώριζαν, σιγά σιγά πέφτουν όπως, καθώς βρισκόμαστε στο φθινόπωρο, τα φύλλα των δένδρων. Αλλ’ αυτές οι νωπές μνήμες αντικαθίστανται από το «λίπασμα» που δημιουργείται μέσα από την «γονιμοποίηση»της ζωής από άλλες μνήμες, οι οποίες διαμορφώνονται στη ροή της ιστορίας.  Και έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη απ’ αυτή τη «γονιμοποίηση» της ζωής, της σημερινής ζωής, στην εποχή των τωρινών παθών της Ελλάδας.  Πολλώ μάλλον όταν είναι επίσης γνωστό ότι έχουμε απόλυτη ανάγκη από παραδείγματα ανθρώπων όπως ο Παναγιώτης ο Κανελλόπουλος.  Και ιδίως σήμερα.  Σωστά τονίσθηκε ότι ο καιρός μας ανήκει σ’ εκείνες τις περιόδους κρίσεων που περνάει κάθε τρεις με τέσσερις δεκαετίες, περίπου, ο Τόπος.  Εύχομαι και ελπίζω και τούτη την κρίση να μπορέσουμε να την υπερβούμε, ως Λαός και ως Έθνος, έχοντας πάντα κατά νου ότι χρειάζεται ν’ ακολουθούμε το παράδειγμα ανθρώπων όπως ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.  Και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη.  Ας μην ξεχνάμε ότι η παρούσα δεινή κρίση δεν είναι μόνον ελληνική.  Είναι βαθιά ευρωπαϊκή.  Μια Ευρώπη που ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της ενοποίησης, φαίνεται να κάνει καταστροφικά βήματα προς τα πίσω.  Εμφανίζει διαλυτικές τάσεις.

hello: 25-11-2011. "Η ΝΟΜΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ".Ομιλία στην εκδήλωση της "Ηλιαίας" για τα 25 χρόνια από το θάνατο του Παναγιώτη Κανελλόπουλου

   

ΤΑ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΑ
(Εισήγηση του κ. Π. Παυλόπουλου στο Συνέδριο που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου με θέμα: "Δημοκρατία, Σύνταγμα, Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία", αφιερωμένο στη μνήμη του Δημήτρη Τσάτσου
(Παρασκευή, 18/2/2011)

           Ο Δημήτρης Τσάτσος υπήρξε, τόσον ως κορυφαίος επιστήμονας όσο και ως άνθρωπος της πράξης, βιωματικά Ευρωπαίος.  Το απέδειξε ως Δάσκαλος στην Ελλάδα και στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, αφού τόσο οι παραδόσεις του όσο και οι μελέτες του απηχούν, σε πολλές πτυχές τους, την αγωνία και την προσδοκία του ευρωπαϊκού οράματος, απαλλαγμένες μάλιστα από κάθε είδους λαϊκισμό και θωρακισμένες, αντιθέτως, με το ορθολογικό μέταλλο ενός στέρεου μεθοδολογικού ρεαλισμού.  Το απέδειξε, όμως, και ως ενεργό μέλος της πολιτικής κοινότητας της Ευρώπης, πρωτίστως δε ως Ευρωβουλευτής, ο οποίος είχε καταλυτική συμμετοχή στα θεσμικά ευρωπαϊκά δρώμενα.  Και αναφέρομαι ιδίως στη συμμετοχή του κατά την προετοιμασία του λεγόμενου «Ευρωσυντάγματος», το οποίο μένει πάντα παροπλισμένο, «θύμα» ενός ευρωσκεπτικισμού ή και μιας ευρωκαχυποψίας που κάθε άλλο παρά ταιριάζουν στις κρίσιμες περιστάσεις, οι οποίες μαστίζουν σήμερα την πορεία του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος προς το μέλλον του, κατά την ιστορία του και τον προορισμό του.  Το αδιέξοδο στο οποίο έχει ήδη περιέλθει η αγωνιώδης αλλά και εξαιρετικά πρόχειρη συζήτηση ως προς την ενδεχόμενη καθιέρωση ενός κοινού δημοσιονομικού κανόνα στα Συντάγματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τεκμηριώνει, νομίζω, το προηγούμενο συμπέρασμα.  Καθιστά έτσι ακόμη πιο έντονο το κενό από την απουσία του Δημήτρη Τσάτσου, στη μνήμη του οποίου αφιερώνω τις σύντομες σχετικές σκέψεις που ακολουθούν.

hello: 18-2-2011. Εισήγηση κ. Προκόπη Παυλόπουλου στο Συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου αφιερωμένο στη μνήμη του Δημήτρη Θ. Τσάτσου "Δημοκρατία, Σύνταγμα, Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία".

   

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
του
Βουλευτή και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Προκόπη Παυλόπουλου
με αντικείμενο: «Η Διαφθορά στην καθημερινότητα του πολίτη – Συμμετέχουμε και καταπολεμούμε τη διαφθορά»
στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνει η «ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΛΛΑΣ» με θέμα:
«Κράτος και Διαφθορά: δημιουργώντας συνθήκες διαφάνειας»

(19 Απριλίου 2010, ώρα 14:15,  Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία)

«Ι. Α. Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η θωράκιση της διαφάνειας σ’ όλους τους τομείς της διοικητικής δράσης, συνιστά αίτημα απόλυτης προτεραιότητας, τόσο σ’  εθνικό όσο και σ’ ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο. Η διαφθορά αποτελεί, αναμφισβήτητα, ένα από τα κυριότερα φαινόμενα παθογένειας κατά την ενάσκηση της εξουσίας, το οποίο πλήττει την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, αποσταθεροποιεί τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους-Πολίτη και υπονομεύει σοβαρά τις προοπτικές ανάπτυξης και προόδου. Ένα φαινόμενο που, συνακόλουθα, πλήττει καίρια την ίδια την υπόσταση και λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, συνδεόμενο άρρηκτα με τον πυρήνα των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις αρχές της διάκρισης των εξουσιών και του Κράτους Δικαίου.

hello: 2010-04-19_ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΕΛΛΑΣ