Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικες εταιριες στον κόσμο τότε μπορείτε να διαβάσετε τις πιο έγκυρες αξιολογήσεις για εταιριες στοιχηματων με πολλές πληροφορίες για υπηρεσίες και τα στοιχηματικά μπόνους εγγραφής που δίνουν. Δείτε τη σελίδα και συλλέξτε τις δυνατές γνώσεις για να επιβιώσετε στο χώρο του διαδικτυακού παιχνιδιού.














Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

18-9-2012. Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά τη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Περιστολή δημοσίων δαπανών, ρύθμιση θεμάτων δημοσιονομικών ελέγχων και άλλες διατάξεις».
…………..

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπερψηφίζω επί της αρχής το σχέδιο νόμου. Και παίρνω αφορμή, για να μιλήσω, από μια διάταξη, που φαίνεται εκ πρώτης όψεως ασήμαντη. Αλλά μου δίνει την ευκαιρία να εκθέσω ορισμένες σκέψεις, γιατί σε αυτόν τον τόπο έχουμε χρέος και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, τις οποίες έχει καθένας για το πώς έφτασε εδώ ο τόπος, αλλά και να θυμίζουμε τι ακριβώς έχει γίνει.

Με αφορμή λοιπόν, κύριε Υπουργέ, το άρθρο 13 του σχεδίου νόμου, θα μου επιτρέψετε να γυρίσω λίγο πίσω. Το άρθρο 13 του σχεδίου νόμου καταργεί τη θέση του ειδικού γραμματέα του ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος «Διοικητική μεταρρύθμιση» και μεταβιβάζει την εποπτεία αυτή στον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης. Ορθή κίνηση μέσα στην τάση της Κυβέρνησης να μειώσει τις θέσεις των ειδικών γραμματέων.

Το ζήτημα βεβαίως είναι, ότι ο προϊστάμενος θα πρέπει να είναι κάποιος άνθρωπος, ο οποίος να ξέρει. Και το λέω αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, γιατί αυτό το ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα «Διοικητική μεταρρύθμιση» έχει μια μεγάλη και πικρή ιστορία, η οποία πρέπει να μας διδάξει όλους και ιδίως τη σημερινή Κυβέρνηση.

Τι είναι το ειδικό πρόγραμμα «Διοικητική μεταρρύθμιση»; Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο, με τεράστιο κόπο, πήραμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Εξακόσια τριάντα ένα εκατομμύρια ευρώ, ζεστό, κοινοτικό χρήμα με σύμβουλο τον ΟΟΣΑ, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης στους εξής τομείς: Είναι τα έργα -σημαίες, τα οποία ως Υπουργός είχα καθορίσει. Τα είχαμε συμφωνήσει και τα παρέδωσα προς προκήρυξη αμέσως στον κ. Ραγκούση, όταν παρέλαβε το ενιαίο τότε, Υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για τα εξής έργα: Προώθηση περαιτέρω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η Ελλάδα ηλεκτρονικά ήταν αναλφάβητη μέχρι το 2004. «Σύζευξις» και «Ερμής» έγιναν μέσα σε πεντέμισι χρόνια, για να μπορεί ο κ. Παπανδρέου να λέει τότε «Διαύγεια» και να αναρτά όποια απόφαση ήθελε -σιγά το πρόγραμμα «Διαύγεια»!- αλλά δεν μας είπε πώς πότε έγινε η Ελλάδα να είναι έτοιμη από πλευράς ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Δεύτερον, θέματα ΚΕΠ και one stop shop.

Τρίτον, η επιτάχυνση των διαδικασιών κατά την έκδοση των αποφάσεων.

Τέταρτον, η επιτάχυνση των αποφάσεων σχετικά με την έκδοση των συντάξεων. Και το κυριότερο απ’ όλα, το μεγάλο ζήτημα της πάταξης της γραφειοκρατίας σε θέματα των επενδύσεων και βεβαίως, όλο το θέμα της διαφάνειας στην περίπτωση αυτή.

Αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι 631 εκατομμύρια που πήραμε. Είμαστε η μόνη χώρα που πήρε την περίοδο εκείνη αυτό το πρόγραμμα. Και το παραδώσαμε στο σύνολο έτοιμο, από πλευράς προτεραιοτήτων έργων, που λέγονται «έργα-σημαίες», κατά 35% εξειδικευμένο στο ακέραιο, στις λεπτομέρειες, και είκοσι επτά προκηρύξεις που είχαν γίνει.

Δεν θέλησα να προχωρήσω, γιατί είχαμε πάει σε εκλογές και γιατί όλοι θα νόμιζαν ότι ως Υπουργός, για να κάνω γρήγορα τους διαγωνισμούς, κάτι θέλω να κρύψω. Το παρέδωσα στον κ. Ραγκούση και αυτό που του είπα κατά την παράδοση στο Υπουργείο, ήταν: «Έχεις αυτό το τεράστιο εργαλείο στη διάθεσή σου, για να μπορέσεις να πετύχεις αυτούς τους στόχους». Αυτούς ψάχνουμε σήμερα, κύριε Υπουργέ. Κατέρρευσαν τα ΚΕΠ, ναι ή όχι;

Δεύτερον, ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Μετά τον Οκτώβρη του 2009, μπορείτε να πείτε μια κεραία ή ένα ιώτα, που να προστέθηκε αν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση από την εποχή εκείνη; Μπορείτε να μου πείτε τι έγινε στο μεγάλο θέμα, το οποίο αφορά την πάταξη της γραφειοκρατίας, την ίδρυση των εταιρειών και στα θέματα των επενδύσεων; Ακόμα και τώρα βολοδέρνουμε με το fast track.

Ξέρετε τι έγινε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επί τρία ολόκληρα χρόνια με 631 εκατομμύρια ευρώ, ζεστό κοινοτικό χρήμα από το ΕΣΠΑ, για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την πάταξη της γραφειοκρατίας; Απολύτως τίποτα. Μα απολύτως τίποτα! Και δεν μιλάω μόνο για ολόκληρο το ΕΣΠΑ, που όλοι ξέρουμε πώς πήγε την περίοδο εκείνη, αυτά τα τρία χρόνια τι συνέβη με το ΕΣΠΑ. Αλλά εγώ μιλάω για το ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Αυτόν τον ειδικό γραμματέα που είναι ακόμα εκεί, κύριε Υπουργέ, θα τον ρωτήσει κανείς τι έκανε τρία ολόκληρα χρόνια; Δεν θέλω να πω το όνομά του, δεν έχει και καμία αξία. Τον κ. Ραγκούση θα τον ρωτήσει κανείς για ποιο λόγο χάθηκαν αυτά τα χρήματα, αυτά τα μεγάλα ποσά και το κυριότερο, πώς χάθηκαν τρία ολόκληρα χρόνια από αυτήν την περίοδο;

Το λέω γιατί, κύριε Υπουργέ, η μια οδός είναι να λέμε: «Τι να κάνουμε τώρα; Περασμένα ξεχασμένα». Δεν γυρνάω πίσω, γιατί προσπαθώ να δρέψω δάφνες διακυβέρνησης, ούτε βεβαίως, γιατί θέλω να επιμερίσω ανίσως τις ευθύνες που ανήκουν στον καθένα. Ξέρω καλά τι ευθύνες ανήκουν στον καθένα από εμάς. Αλλά θεωρώ τεράστιο το λάθος να εξισώνονται όλοι και να μην αναδεικνύεται τι συνέβη με καθέναν από τους Υπουργούς που κυβέρνησαν τον τόπο αυτήν την περίοδο. Γιατί εάν συμβεί αυτό, εάν ως Κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ, δεν θυμάστε τι παραλάβατε, για να το ξέρετε, σε λίγο θα λένε όλοι -και πάει να γίνει πραγματικότητα περίπου αυτό- το εξής: «Αυτοί που ευθύνονται, τα δύο μεγάλα κόμματα ευθύνονται για την πορεία του τόπου»! Λες και είναι ίσες οι ευθύνες. Λες και δεν ξέρουμε τι συνέβη τα τρία τελευταία χρόνια. Και το κυριότερο απ’ όλα, να θυμόμαστε ατομικά τι κουβαλάει ο καθένας από εμάς. Αλλιώς αυτό που θα μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού, δεν είναι η πραγματικότητα για την προσφορά του κάθε Υπουργού και του κάθε πολιτικού, αλλά αυτό που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανάλογα με το ποιον έχουν εκλεκτό, θα αφήνουν να περνάει. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν έχω προσωπικά τίποτα με κανέναν από τους συναδέλφους.

Το χαρακτήρα μου τον ξέρετε, κύριε Υπουργέ. Δεν είχα ποτέ την παραμικρή αντιπαλότητα με συναδέλφους και αντιπάλους στο χώρο της πολιτικής. Αλλά σε αυτόν τον καιρό, το δύσκολο καιρό, που τραβάει αυτά η κοινωνία μας, που ο ελληνικός λαός έχει φτάσει να χειμάζεται έτσι, η αλήθεια πρέπει να φανεί για το τι έκανε ο καθένας από εμάς.

Σας είπα και πάλι, δεν διεκδικώ καμία «δάφνη» που δεν μου ανήκει. Αλλά δεν εννοώ να μη θυμηθώ τι ακριβώς έκανε ο καθένας, πώς διαχειρίστηκε την εξουσία. Και για το ότι φτάσαμε εδώ και τραβάει αυτά ο ελληνικός λαός φέρουμε ευθύνη όλοι, αλλά καθένας κατά το μέτρο που του ανήκει.

Και σας το λέω, επειδή είστε σε μία δύσκολη αρχή και κάνετε μια θηριώδη προσπάθεια αναδιαπραγμάτευσης. Κουβαλάτε ευθύνες που δεν σας ανήκουν. Γιατί η Ελλάδα δεν έφτασε εδώ από τη Νέα Δημοκρατία και από τον κ. Α. Σαμαρά. Είχε προειδοποιήσει για όλα ήδη αμέσως μετά το μνημόνιο. Αλλά πρέπει να αναδείξετε, για να μη συμβεί αυτή η εξίσωση των πάντων, τι έχει συμβεί και ποιος ευθύνεται.

Και εδώ γι’ αυτό το πρόγραμμα -το τονίζω πάλι- 631 εκατομμύρια ευρώ, που η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή εξοικονόμησε από το ΕΣΠΑ, πήγαν χαμένα, για να πηγαίνει η Δημόσια Διοίκηση, όπως πηγαίνει και να έχει καταρρεύσει και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τα ΚΕΠ και όλα εκείνα που βλέπουμε σήμερα.

Άρα η ιστορία διδάσκει. Και η ιστορία διδάσκει πολύ περισσότερο, γιατί μας βοηθάει κυρίως, να μην κάνουμε πάλι τα λάθη, τα οποία στοίχησαν πολύ στον τόπο.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

……………..

 


[1] Σελ. 1077, http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20120918.pdf