Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις
9-4-2013 Αγόρευση κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Κύρωση της από 31-12-2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ″Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και του Υπουργού Επικρατείας» και άλλες διατάξεις».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
……..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): … Το λόγο έχει τώρα ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, πριν απ’ όλα πρέπει να τονίσω ότι από πλευράς διαδικασίας και με όσα ζήσαμε στην Επιτροπή, δεν μπορεί κανείς να μην σας αναγνωρίσει το γεγονός –σ’ όλους σας, δηλαδή, και ιδίως στους Υπουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών- ότι ο κοινοβουλευτικός διάλογος αναβαθμίστηκε, γιατί οι πολλές αλλαγές που έγιναν συνετελέσθησαν ύστερα από τη συζήτηση, πράγμα που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο αυτό και ο τρόπος με τον οποίο ήρθε -μπορεί να μην είναι ένα πολύ μεγάλο νομοσχέδιο, αλλά από πλευράς σημασίας έχει το νόημά του- μας δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να ακουστεί ο Βουλευτής, αλλά και να διορθωθούν πολλά πράγματα. Διότι -ας μην αυταπατώμεθα, κύριε Υπουργέ- με την αρχική μορφή που είχε έλθει το νομοσχέδιο, είχε πολλά λάθη που αδικούσαν και τις προθέσεις του.
Μήνυμα, λοιπόν, και προς τους άλλους Υπουργούς: Όταν οι Βουλευτές θέλουν να μετέχουν στο διάλογο αυτό, δεν το κάνουν για να φαίνονται ομιλούντες, αλλά γιατί μπορεί να βλέπουν ορισμένα πράγματα που χρειάζονται διόρθωση, ιδίως όταν σήμερα νομοθετούμε με τέτοια ταχύτητα, ώστε η προετοιμασία των νομοσχεδίων να μην είναι εκείνη, κατ’ ανάγκην, που θα έπρεπε να είναι. Σας ανήκει, λοιπόν, αυτή η αναγνώριση.
Επειδή μιλάμε επί της αρχής, θα ήθελα να μιλήσω για τρία ζητήματα, πάντα επί της αρχής.
ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Ένα χρηματοπιστωτικό requiem για την «τραπεζική πίστη»;
(στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ της Πέμπτης 28/3/2013)
Αποτελεί «δευτέρα πλάνην», η οποία σίγουρα θ’ αποδειχθεί «χείρων της πρώτης», η θέση των οικονομικών ταγών της Ευρωζώνης ότι το τραπεζικό «Βατερλώ» της Κύπρου –που, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της ιδιοσυστασίας της, εξελίχθηκε σε δομικό και, κατά συνέπεια, συστημικό πρόβλημα όλης της κυπριακής οικονομίας- περιορίζεται intra muros. Η αλήθεια είναι –και θα φανεί εξαιρετικά σύντομα- ότι η τραπεζική τραγωδία στη Κύπρο στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε παγκόσμια κλίμακα, ακριβώς λόγω του ότι η παγκοσμιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ολιστική. Και για την Ευρωζώνη ο ήχος αυτός θα είναι εκκωφαντικός.
I. Το μήνυμα της κυπριακής τραπεζικής τραγωδίας –που αν γίνει αντιληπτό ίσως οδηγήσει και στην «τραπεζική κάθαρση» -συνίσταται στο ότι γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία, ιδίως δε εντός Ευρωζώνης, η πάλαι ποτέ διαλάμψασα «τραπεζική πίστη», δηλαδή η βασική αντηρίδα του όλου τραπεζικού συστήματος, περνά οριστικά στη χορεία των «οικονομικών μύθων». Και να γιατί:
Α. Η οικονομική ιστορία διδάσκει ότι στο επίκεντρο της δημιουργίας και εξέλιξης του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται η «ιερότητα της αποταμίευσης». Η οποία, όπως είναι αυτονόητο, ισχύει εμπράκτως κυρίως μέσα από την αρχή του απόλυτου «σεβασμού των καταθέσεων». Τουλάχιστον εκείνων οι οποίες αντέχουν στη βάσανο, την οποία έχει θεσμοθετήσει η διεθνής νομοθεσία για την αποφυγή νομιμοποίησης προϊόντων από παράνομες δραστηριότητες (π.χ. ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Η παραβίαση λοιπόν της αρχής του «σεβασμού των καταθέσεων» οδηγεί, μοιραία, στη κατάρρευση και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας κατά την τραπεζική της διάσταση.
hello: 28-3-2013_ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις
19-2-2013_Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Κύρωση του Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο».
…………….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): … Επανερχόμαστε στη συζήτηση του νομοσχεδίου. Το λόγο έχει ο κ. Παυλόπουλος.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για άλλο ζήτημα ήθελα να μιλήσω. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να αναφερθώ σε ορισμένα θέματα που τουλάχιστον μέχρι σήμερα, από τότε που άρχισε ο ισχύων Κανονισμός της Βουλής να εφαρμόζεται, είχαν θεωρηθεί αυτονόητα. Φαίνεται ότι δεν είναι αυτονόητα και πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε πάλι.
Πρώτα - πρώτα επί πραγματικών κωδικοποιήσεων είναι γνωστό ότι θέμα συνταγματικότητας μπορεί να τεθεί ουσιαστικά μόνο ως προς το αν επιτρέπεται να ψηφισθεί με τη διαδικασία κώδικος ένα νομοσχέδιο, κατά το άρθρο 76 του Συντάγματος και όχι, φυσικά για επιμέρους κωδικοποιητικές διατάξεις.
Διότι διάταξη που πραγματικά κωδικοποιείται έχει, ήδη, τεθεί εν ισχύι και η διάταξη αυτή έχει κριθεί ή θα έπρεπε να έχει κριθεί, με βάση το άρθρο 100 του Κανονισμού της Βουλής, όταν ψηφιζόταν. Δεν ψηφίζεται, κωδικοποιείται η διάταξη αυτή. Γι’ αυτό και ουδέποτε μέχρι σήμερα, εάν προσέξετε τη διαδικασία ψήφισης των κωδίκων, έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα συνταγματικότητας. Αυτό είναι το πρώτο θέμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
(στην εφημερίδα Real news της 3/2/2013)
Η βαθειά και πολύπλευρη οικονομική κρίση, που πλήττει ακάθεκτη τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου και ιδίως τη Χώρα μας, τείνει σταδιακώς, λόγω της σύνθεσης και της διάρκειάς της, να μετατραπεί και σε διαβρωτική κρίση θεσμών. Άκρως ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της κρίσης των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας -κυρίως υπό την κοινοβουλευτική της έκφανση- όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από την οικονομική αποστέωση της μέσης αστικής τάξης, εξ αιτίας της δραματικής απομείωσης της ιδιοκτησίας, πρωτίστως δε της ακίνητης, υπό συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης και δεινής υπερφορολόγησης.
Ι. Στην, ήδη κλασική, μελέτη του «Πολιτισμός» (2011) ο μεγάλος σύγχρονος ιστορικός Niall Ferguson επιχειρεί μια, μεθοδολογικώς ολιστική, εξήγηση του φαινομένου της μετά τον 15ο αιώνα μ.Χ. πλανητικής, σχεδόν, επικυριαρχίας του δυτικού πολιτισμού και της συνακόλουθης ισχύος της Δύσης. Και την αποδίδει, τουλάχιστον κατά βάση, στο ότι σ’αντίθεση προς άλλες πνευματικώς και τεχνολογικώς προηγμένες κοινωνίες, η Ευρώπη δημιούργησε θεσμούς και εξελίχθηκε μέσω αυτών.
Α.- Ως τέτοιους θεσμούς ο Ferguson θεωρεί τα, κοινωνικοοικονομικής προέλευσης, μορφώματα, τα οποία επέτρεψαν την «τυποποίηση» ενός συνόλου κανόνων που διαφυλάσσουν αλλά και ανανεώνουν διαρκώς την ποιότητα της δυτικής κουλτούρας σ’έξι συγκεκριμένους τομείς. Ένας απ’αυτούς είναι και η ατομική ιδιοκτησία, η οποία σήμερα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του ευρωπαϊκού δικαίου, νοείται ως σύνολο περιουσίας -ήτοι αμάλγαμα εμπράγματων και ενοχικών δικαιωμάτων- που, υπό τα θεμελιώδη δεδομένα του καπιταλιστικού συστήματος, επιτρέπει στον Άνθρωπο ν’αναπτύξει ελευθέρως την προσωπικότητά του, συμμετέχοντας υπό όρους υγιούς ανταγωνισμού και αξιοκρατίας στην κοινωνική και οικονομική ζωή.
Β.- Σύμφωνα με τα κατά τ’ανωτέρω δεδομένα, και πρωτίστως με αφετηρία την κατοχύρωση του δικαιώματος στην ατομική ιδιοκτησία μετά τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, ο θεσμικός αυτός πυλώνας του δυτικού πολιτισμού οδήγησε:
hello: 3-2-2013_ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΡΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ_REAL NEWS
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
στην εφημερίδα «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» της 4.1.2013
και στον δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Καλαρρύτη
Ι. Οι ποινικές ευθύνες του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου πού εντοπίζονται;
Απάντηση: Κατά την πρόταση που καταθέσαμε, και την οποία συνυπέγραψα, οι ευθύνες του, κατά τις υφιστάμενες ενδείξεις, εντοπίζονται στη διάπραξη των αδικημάτων της νόθευσης εγγράφου, κατά το άρθρο 242 παρ.2 και 3 του Ποινικού Κώδικα και της παράβασης καθήκοντος, κατά το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα. Και τούτο διότι, πάντα κατά τις προαναφερόμενες ενδείξεις, από τη μια πλευρά αλλοίωσε την αρχική λίστα, διαγράφοντας τρία ονόματα τα οποία ανήκαν σε συγγενικά του πρόσωπα. Και, από την άλλη, ενώ ως ο πρώτος παραλήπτης της λίστας όφειλε να την παραδώσει αυτούσια στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο με τις εντεύθεν συνέπειες, όχι μόνο δεν το έπραξε αλλά και επεξεργάστηκε τη λίστα παρεμβαίνοντας ουσιωδώς σ’αυτή και, εν τέλει, την παρέδωσε υπό μορφή φορητής μονάδας αποθήκευσης (USB).
ΙΙ. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ποινικές ευθύνες;
hello: 4/1/2013_Συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ και στον δημοσιογράφο κ. Λάμπρο ΚΑΛΑΡΡΥΤΗ
Σχολιασμός σχετικά με τις διατάξεις του ν. 3838/2010 ως προς την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας και
ως προς τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών
(στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" της 15/11/2012)
Οι διατάξεις του ν. 3838/2010, και ως προς την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας και ως προς τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών, διαπνέονται από ένα είδος «αυτοματισμού», ο οποίος προκύπτει από το ότι οι συνακόλουθες έννομες σχέσεις και τ’ αντίστοιχα δικαιώματα προκύπτουν αποκλειστικώς και μόνον εφόσον συντρέχουν ορισμένα πραγματικά δεδομένα. Αγνοούν δηλαδή, σχεδόν παντελώς, το ότι τόσον η ιθαγένεια όσο και η ενεργός συμμετοχή στη πολιτική ζωή της Χώρας προϋποθέτουν, από την ίδια τη φύση τους, τουλάχιστον έναν ουσιαστικό ψυχικό σύνδεσμο (animus) με τη Χώρα αλλά και το Έθνος, υπό την ευρεία του όρου έννοια.
Αυτόν τον ψυχικό σύνδεσμο, αποδεικνυόμενο με συγκεκριμένα στοιχεία και υπό θεσμοθετημένες διαδικασίες, είχε υιοθετήσει ως απαραίτητη προϋπόθεση η προηγούμενη νομοθεσία. Η οποία μάλιστα ήταν εντελώς πρόσφατη –ο Κώδικας Ιθαγένειας (ν.3284/2004) είχε ψηφισθεί μόλις έξη χρόνια πριν- ώστε να δικαιολογείται τέτοιας έκτασης αλλαγή της. Μια αλλαγή η οποία, όπως αποδεικνύεται σήμερα, υπήρξε προφανώς προϊόν μιας πρόχειρης προετοιμασίας που σκοπό είχε την «ανέξοδη» επίδειξη ενός μάλλον τριτοκοσμικού «νεωτερισμού».
More Articles...
- 29-10-2012. Η με αριθμό πρωτ. 314/29-10-2012 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων με αντικείμενο: Πίνακας των, διαδοχικώς, κατόχων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά την τελευταία τετραετία
- 24-10-2012_ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΑΣΗ ΤΟΥ κ. Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΦΥΛΑΧΘΗΚΕ "ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ"
- 11-10-2012 Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ακρόαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλου
- 3-10-2012 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ. ΑΚΡΟΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ κ.κ. Ι. ΚΑΠΕΛΕΡΗ ΚΑΙ Ι. ΔΙΩΤΗ
- 22-8-2012_Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΕΠΙΤΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ
- 9-4-2012 Σημεία ομιλίας του κ. Π. Παυλόπουλου κατά την εκδήλωση του ΕΒΕΑ με θέμα: "Ρευστότητα-Ομόλογα & Επιπτώσεις στις Εταιρείες Ιατροτεχνολογικών Ειδών και Φαρμάκων"
Page 2 of 4